Saskia Titman i skyddsdräkten. Foto: Privat
1 av 2
Saskia Titman i skyddsdräkten. Foto: Privat
Saskia Titman om resan till Sierra Leone.
2 av 2
Saskia Titman om resan till Sierra Leone. Foto: Region Skåne

Saskia har mött ebola på nära håll

Saskia Titman: Man kan inte behandla själva ebolan. Man behandlar symptomen.
6:55 min

Saskia Titman har varit i Sierra Leone och arbetat för Läkare utan gränser med att hjälpa ebola-smittade patienter. 

Sjuksköterskan Saskia Titman från Vittsjö jobbar till vardags på Hässleholms sjukhus, men den senaste månaden har varit allt annat än vardag för henne. Hon har hjälpt ebola-smittade patienter i Sierra Leone, där hon har arbetat för Läkare utan gränser. Nu är hon hemma i Sverige igen, men i Stockholm, där hon har fått prata igenom hur det har varit och berättat om sina intryck.  

I Hallå Skåne med Josefin Modig berättar Saskia om de rutiner och uppgifter arbetet innebär. Hon beskriver arbetsuppgifterna som väldigt basala. Det är att ge patienterna mat och dryck. Man hjälper dem med personlig hygien, blöjbyten, byte av sängkläder. Man hjälper dem med läkemedel och att ge dropp.

– Det är inte jätteavancerad vård, för det har man inte möjlighet till under de förhållanden. Man behandlar symptomer, säger Saskia.

Har patienten kräkningar, så kan man ge läkemedel mot det, orkar du inte dricka så får du dropp. Har man ont får man läkemedel mot det och om man har feber så försöker man ta ned den.

– Man kan inte behandla själva ebolan, utan den måste ju ta sig igenom förloppet, men man kan stötta personen genom det.

Saskia avslutar med att hon mycket väl skulle göra om det här. Hon är absolut inte avskräckt utan väldigt glad att hon åkte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".