Pernilla Åström, åklagare och Mats Dahlen, polisens utredare. Fotot: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Pernilla Åström, åklagare och Mats Dahlen, polisens utredare under morgonens presskonferens. Fotot: Samuel Larsson/Sveriges Radio

Båda skyldiga till Yaras död

Chefsåklagaren kommenterar beslutet
2:03 min

Blekinge Tingsrätt slog på onsdagen fast att både mannen och kvinnan som åtalats för åttaåriga Yaras död är skyldiga. De ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och vara fortsatt häktade.

Enligt tingsrätten är den åtalade kvinnan skyldig till Yaras död genom att upprepade gånger ha slagit henne över hela kroppen.

Den åtalade mannen är också enligt tingsrätten skyldig till att Yara har dött eftersom han inte skyddade Yara från våldet, ringde efter hjälp eller tog henne till sjukhus. Vilket var hans uppgift eftersom han hade ansvaret för Yara och hade en så kallad garantställning.

Därför måste både kvinnan och mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning så tingsrätten kan klarlägga om de när brottet begicks led av en psykisk störning.

Detta är alltså ingen slutgiltig dom, utan tingsrättens beslut i skuldfrågan.

– Tingsrätten slår fast att kvinnan har gjort sig skyldig till aktivt våld, medan när det gäller mannen så har man inte kunnat bevisa det. I hans fall går man på garantansvaret, att han inte har tagit det ansvaret, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Någon rubricering går inte att utläsa av domstolens beslut.

– Jag har ju haft både förstahands- andrahands- och tredjehandsyrkande, säger Pernilla Åström.

Huvudförhandlingarna fortsätter under vecka fyra 2015, då påföljden för paret ska beslutas.

Det var på Valborgsmässoafton som polisen larmades till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död. Flickan bodde hos de två personerna som står åtalade. En av dem utsågs som vårdnadshavare i januari och det gjordes dessförinnan tre utredningar av vårdnadshavaren.

Läs hela P4 Blekinges rapportering om Yara-fallet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".