Fasad av gamlegårdens centrum. Foto: Midia Osman Taha/Sveriges Radio
Gamlegården har fortfarande många beroende av försörjningsstöd. Foto: Arkivbild

Besvikelse över missade miljoner

Koordinator: Det känns lite tufft, det är klart
1:44 min

Det var något av en besvikelse för Kristianstad kommun att pengar till satsningar på att minska utanförskapet på Gamlegården halverades jämfört med förra året. Gamlegårdens utveckling har inte varit tillräckligt positiv, var beskedet.

– Jag blev besviken, självklart hade vi hoppats på mer. Vi får titta på det här, säger Lena Hagerman som är koordinator för Urban Utvecklingssatsingen på Gamlegården i Kristianstad:

Hur många som har arbete, hur många som är beroende av försörjningsstöd och är eleverna behöriga till gymnasiet - det är de siffror som avgör hur mycket pengar varje stadsdel får i det här riktade statliga bidraget för att minska utanförskapet.

I det här beslutet har man tittat på utvecklingen mellan 2012 och 2013, alltså siffror för slutet av förra året och väger sedan in hur många nyanlända flyktingar som kommer till området-  och hur det har gått för de andra stadsdelarna i projektet.

– Utvecklingen har inte varit så positiv, det har varit ökat antal med försörjningsstöd, färre behöriga till gymnasiet och i stort sett samma andel som har arbete, säger Maria Hansson som är departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet på Regeringskansliet.

Lena Hagerman betonar att det är en liten ökning av sysselsättningen, att det är många faktorer spelar in, men framför allt att siffrorna är från förra året och att det långsiktiga arbete man startat under året inte syns än.

Gamlegårdens utveckling har inte varit tillräckligt positiv - och därför får Kristianstad nu bara hälften så många statliga miljoner jämfört med förra året för att minska utanförskapet.

5, 6 i stället för drygt 11. 

Lena Hagerman är koordinator för Urban Utvecklingsstatsinge på Gamlegården i Kristianstad:

Det står nu klart att Kristianstad kommun bara får hälften så mycket statliga pengar att satsa på att minska utanförskapet på Gamlegården.

5, 6 miljoner jämför med drygt 11 miljoner förra året.

Och att det inte blir mer, det beror på utveckligen i området

Maria Hansson är departementsekreterare på Regeringskansliet.

Det är klart att det känns tufft och att vi hade hoppats på mer, säger Lena Hagerman, koordinator för Urban Utvecklingssatsningen på Gamlegården i Kristianstad.

Hon vill ändå betona att det är en liten ökning av sysselsättningen, att många faktorer spelar in, men framför allt att siffrorna är från förra året och att det långsiktiga arbete man startat under året inte syns än.

Många av de satsningar

Övrigt: )

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".