Neidhal Alwandi och Dhikra Al-Saffar Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Neidhal Alwandi och Dhikra Al-Saffar Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Tufft för nyanlända att hitta bostad

Hör om svårigheterna för nyanlända att få en bostad
1:38 min

Det är väldigt svårt för invandrare som nyligen flyttat till Sverige att få tag i en lägenhet i Helsingborg. Bostadsbolagen ställer hårda krav på att de ska ha ett arbete och en inkomst för att få hyra.

Dhikra Al-Saffar och hennes man blev först erbjudna en lägenhet. Men erbjudandet drogs tillbaka när det visade sig att de inte hade jobb.

– Vi har inte inkomst men vi har lite pengar som vi tjänat i mitt hemland, säger hon. Vi sa att vi kan betala hyra för tre månader eller sex månader i förskott. Men alla säger nej.

Det hjälpte alltså inte att Dhikra Al-Saffar och hennes man var beredda att betala hyran i förskott. Så för tillfället bor de hos hennes son.

Bor på vandrarhem

Men det är inte alla som har släktingar att bo hos. Neidhal Alwandi som arbetar med Svenska för invandrare-utbildning i Helsingborg säger att hon känner till många som har svårt att hitta bostad.

– Jag har många deltagare som har bostadsproblem. Jag har tre stycken kvinnor som alla har familj och barn, säger hon De har bott på vandrarhem i flera månader.

Drömmer om eget kök

Neidhal Alwandi säger att kvinnorna klagar på att det är smutsigt i köket och de måste stå i kö för att kunna använda det.

– De mår inte riktigt bra, säger hon. De drömmer hela tiden om att få en lägenhet så att de ska bo som en familj med egen toalett och eget kök.

Måste tänka om

I dag vill bostadsbolagen alltså inte hyra ut lägenheter till folk som inte har inkomst. Men Neidhal Alwandi tycker att de borde tänka om eftersom det sätter nyanlända invandrare i en omöjlig situation.

– Om en människa precis har fått uppehållstillstånd så kanske den har jobb efter tre eller fyra månader och sedan har inkomst, men hur ska man bo under tiden, undrar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".