Energibolaget Öresundskraft under fiberdragning i Helsingborg. Foto: Öresundskraft
Fiberdragning. Foto: Öresundskraft

Öresundskraft skärper kraven vid upphandling

Nordvästra Skånes energibolag Öresundskraft ska nu försöka ställa tuffare krav på schyssta villkor i sina upphandlingar och anställer därför en specialist.

Det är en av följderna av en egen utredning som Öresundskraft gjort efter fackliga uppgifter om att ett av de företag som Öresundskraft upphandlat för schakt och anläggning av fiberkabel till villor anlitat utländska firmor som inte följde svenska lagar om arbetstid och skatter.

– Vi kan inte påvisa att det begåtts några faktiska brott. Men det som skett ställer frågan på sin spets: kan vi ställa tuffare krav på schyssta villkor både mot huvudentreprenör och underleverantörer? säger vd Anders Östlund i ett pressmeddelande.

Öresundskraft har i samverkan med Helsingborg stads upphandlingsenhet inlett rekryteringen av en specialist som ska hjälpa till med att ställa krav vid upphandlingar och sedan också följa upp entreprenörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".