Leif Persson, granförsäljare
Leif Persson, granförsäljare. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Julgransköp som ett familjenöje

"Det är här vi har den riktige tomten"
1:23 min

Att köpa julgran kan handla om så mycket mer än själva granen. På Ekholmensgran utanför Strövelstorp tycker de att själva julgransköpet ska vara en upplevelse, och en försmak på julen.

På vägen mellan Ausås och Strövelstorp ligger Ekholmesgran. Hit tar sig folk ifrån hela Skåne för att köpa sig en gran, men kanske också för att få umgås ute i naturen och så klart träffa tomten.

- Vi har stora orter runt om där många av våra kunder kommer ifrån. Vi har även kunder ifrån Malmö, till exempel ett äldre par som kommer varje år, säger Leif Persson som sålt granar de senaste 17 åren.

Här kan kunderna leta efter den gran de vill ha samtidigt som de kan besöka tomten som bor i en koja i skogen och även grilla en korv.

- Det är här den riktiga tomten bor, Folk kan glömma Rovanjemi i Finland. Vi brukar säga att ett besök hit bör ta minst en halvtimme.

För Leif Persson har arbetet kring granar blivit en helårssyssla där de själva odlar olika sorters granar.

- De som inte kan eller vill hugga sin egen hjälper vi naturligtvis till.

Nina Couchér har tagit sig till Ausås tillsammans med sin man för att hitta sig en gran och passar samtidigt på att ta sig en fika i stugan.

- Det har numera blivit en tradition att komma hit. Vi tycker det är väldigt trevligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".