Högskolan Kristianstad
Högskolan Kristianstad. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
Kristianstad

Högskolan bryter mot diskrimineringslagen

Förvaltningschef: Se till hur vi kan bli bättre
0:56 min

Högskolan Kristianstad bryter mot diskrimineringslagen. Det visar Diskrimineringsombudsmannens (DO:s) granskning av högskolans  likabehandlingsplan.

- När vi tittar på deras likabehandlingsplan ser vi att den inte innehåller en redovisning av hur de planerar att genomföra åtgärderna i föregående årsplan. Därför bedömer vi att de inte följer bestämmelserna i tredje kapitlet i diskrimineringslagen, säger Charlotta Lindeberg utredare på DO.

Kritiken handlar om att Högskolan Kristianstad inte följer diskrimineringslagen. Den kräver att lärosätena varje år ska följa upp det som gjorts och sedan ta fram en uppdaterad likabehandlingsplan.

Likabehandlingsplanen ska också innehålla en översikt hur högskolan aktivt tar fram åtgärder som förhindrar sexuella och andra trakasserier och hur man främjar alla studenters lika rättigheter och möjligheter.

Om Högskolan Kristianstad inte tar fram en plan om hur förra årets åtgärder genomförts kan skolan dömas till böter.

- Vi kommer att följa upp de som inte fullt ut följer diskrimineringsslagen. Om man fortfarande inte då följer bestämmelserna och gör det man ska. Då finns det en möjlighet att vi går till nämnden för diskriminering som kan förelägga högskolorna ett vite så att de gör det de ska, säger Charlotta Lindeberg.

Förvaltningschefen på Högskolan Kristianstad tar DO:s synpunkter på stort allvar. Han tycker att högskolan redan gör de uppföljningar som lagen kräver, men att det kan finnas rum för förbättring. 

- Vi gör de här uppföljningarna som DO: pratar om. Men med anledning av DO:s synpunkter så finns det anledning att vi ser över hur vi jobbar med de här frågorna, säger Tomas Achen förvaltningschef på Högskolan Kristianstad .

Vad är det ni måste göra?

- Vi ska vara väldigt uppmärksamma på att vi verkligen får rapportera av på de diskrimineringsgrunder som finns i lagstiftningen och att vi verkligen systematiskt går igenom detta. Det andra är att vi hänför alla typer av diskriminering till rätt rubrik så att till exempel sexuella trakasserier ska finnas under trakasserier och inte under diskrimineringsgrund, säger Tomas Achen.

Hur ska ni jobba med de här frågorna i framtiden?

-Jag tror helt enkelt att handläggarna och jag som jobbar med detta kommer att sätta oss ner och säga att vi gör ett bra arbete. DO har synpunkter på hur vi förmedlar det vi gör. Då ska vi se till hur vi kan bli bättre, säger Tomas Achen.

Det är inte bara Högskolan Kristianstad som bryter mot diskrimineringslagen. 26 av 40 lärosäten får underkänt av DO, däribland Malmö högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".