Fiskare.Foto: Paulo Duarte/AP/TT
Fiskare.Foto: Paulo Duarte/AP/TT

Nya landningsregler utmaning för fiskare

Havs- och vattenmyndigheten: Syftet att oönskad fångst ska bli kvar i havet
1:04 min

Från den 1 januari nästa år gäller nya regler för landning av sill, skarpsill, lax och torsk från Östersjön. Små fiskar som tidigare har kunnat kastas i havet måste nu också tas i hamn och ingå i fiskarens kvot. Förhoppningen är att fisket ska bli mer selektivt.

- Och det genom att det ska utvecklas mer selektiva redskap och att man ska fiska på ett sådant sätt att man undviker en fångst som man inte vill ha, säger Ingemar Berglund som är chef på avdelningen för fiskförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten.

Men det kommer att ta sin tid innan man får se en effekt och det nya systemet innebär en utmaning både för fiskenäringen och myndigheter.

Dels är inte alla riktlinjer fastställda ännu och förutsättningarna för att hantera den så kallade oönskade fångsten av mindre fiskar är varierande.

- Den här oönskade fångsten får inte gå till human konsumtion utan måste gå i en kategori som heter animaliska biprodukter. Och det är inte alltid det finns en utvecklad mottagningsapparat för sådana delar, säger Ingemar Berglund.

För mindre fiskebåtar tillkommer dessutom problemet med att förvara den extra fisken ombord. Men överlag menar Ingemar Berglund att påverkan inte ska vara mer negativ för det småskaliga fisket.

- Vare sig man är storskaliga eller småskaliga så är utmaningarna stora. Men syftet är ju som sagt att den oönskade fångsten ska bli kvar i havet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".