En bil bakom en julgran. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Se upp i jultrafiken

NTF: Så klarar du dig helskinnad genom jultrafiken
2:46 min

Årets farligaste dagar att vistas på våra svenska vägar är här. Varje jul och nyår trängs miljoner bilister på de vägarna och förra året var Skåne värst drabbat av dödsolyckor i hela Sverige.

– Vi åker på söndag eftersom att vi tänker att det är så pass långt innan julafton så att det kanske är lite lugnare då. Men annars så får man ta det lugnt, sa Marita Krans.

Just jul och nyårshelgerna är extra farliga på de svenska vägarna. Det är många som trängs på väg till högtidsfirande med nära och kära och årstiden kan vara förrädisk med växlande väder och väglag.

Få olyckor på julafton

De dagar då trafiken brukar vara som mest hektisk och olyckorna mest frekventa är dagarna strax innan julafton, men också den 27 december. På självaste julafton och nyårsafton sker det däremot få olyckor på våra vägar.

Antalet svårt skadade i jul- och nyårstrafiken har i och för sig minskat något de senaste åren men antalet döda har varit konstant, det visar statistik från transportstyrelsen. Skåne var den del av landet där flest dödsolyckor inträffade under 2013/14 års jul och nyårshelger. Fem dödsolyckor inträffade då.

– Många är stressade i jultrafiken och det är inte alls bra. Sen ska man också tänka på att hålla bra avstånd eftersom att upphinnandeolyckor är en väldigt stor del av olyckorna under julhelgen. Många bilister tycker att de själva är en väldigt bra förare som inte gör misstag. Vad man ska tänka på som bilist är att trafiken handlar om ett samspel, säger Madelein Johansson, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF i Skåne.

E22 hårt drabbad

E22 från Söderköpinge till Lund är en extra olycksdrabbad väg där många reser under jul och nyår. Annars kan man generellt säga att man ska vara som allra mest försiktig på vägar som inte är mötesseparerade eftersom att de är extra utsatta för olyckor, enligt transportstyrelsen.

– Det värsta är att man börjar ta andra vägar för att man ser att de stora vägarna är mer olycksdrabbade. Men det är alltså inget att rekommendera att ge sig ut på de mindre vägarna, säger Madelein Johansson på NTF.

Och Anselmo Marin från Malmö är inte orolig för att ge sig ut i jultrafiken. I alla fall inte så länge snön håller sig borta.

– Man vet ju att här nere i Skåne, så fort det blir kallt så kör de inte bra. De anpassar sig inte efter vägarna, det blir ju halt. Man får vara lite försiktig och ha det i åtanke när man kör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".