Arkivbild översvämning i Perstorp. Foto: Joakim Persson/Privat
Arkivbild översvämning i Perstorp. Foto: Joakim Persson/Privat

Räddningstjänsten: risk för översvämning i jul

Leif Hylander, räddningstjänsten: Just nu är markerna vattensjuka
0:34 min

De senaste dagarnas regnväder väntas fortsätta under julhelgen och nu varnar Räddningstjänsten i Perstorp för översvämningar i källare och trädgårdar.

Tågtrafiken mellan Klippan och Tyringe på sträckan Hässleholm-Helsingborg stod still några timmar under måndagen sedan man upptäckt stora mängder vatten i området närmast banvallen i Perstorp. Endast godstrafik tilläts passera på reducerad hastighet. Trafikverket hade ett team på plats som rensade i ett närbeläget dike för att vattnet skulle kunna rinna undan och tågtrafiken släpptes på som vanligt runt 12.30.

Men det kan komma att bli fler vattenrelaterade problem under julhelgen då det väntas komma mer regn. På flera platser i Skåne är marken mättad, menar Leif Hylander, platschef på Räddningstjänsten i Perstorp.

Vattensjuka marker

– Just nu är det oerhört vattensjukt i markerna här. Det står vatten nästan överallt och det har svårt att rinna av någonstans. Tittar man på dagens prognos skulle det komma uppåt 27 mm regn och det gör inte saken bättre.

Men det är inte bara Perstorpsbor som riskerar översvämmade källare. SMHI går nu ut med en klass 1- varning för stora vattenflöden i små och medelstora vattendrag i framförallt västra Skåne.

Mer regn väntas

– Det kan nog bli mer problem under julhelgerna eftersom man lovar mer regn. Och är det redan då mättat så måste det ta vägen någonstans. Jag blir inte förvånad om det kommer in fler telefonsamtal om att villaägare börjar få vatten i källaren när grundvattnet är så pass högt att det stiger upp.

Leif Hylander uppmanar därför villaägare att kontrollera så att det inte är stopp i brunnar och avlopp för att vattnet ska kunna rinna undan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".