Skolklockan på T4-skolan i Hässleholm. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Tafsande lärare köptes ut för en miljon

"Historien upprepade sig i nästa skola. Och nästa, och nästa"
1:12 min

En skånsk lärare blir nu av med sin lärarlegitimation efter att ha trakasserat elever sexuellt. Har polisanmälts flera gånger.

Efter att gjort samma sak på skolor i fem olika kommuner - och blivit utköpt för totalt över en miljon kronor har nu Lärarnas ansvarsnämnd beslutat att han är olämplig att arbeta som lärare.

Det var redan för tio år sedan som de första händelserna inträffade  - elever som tyckte att han tog i, berörde dem och pratade på ett kränkande sätt.

Mannen både varnades och polisanmäldes. Förundersökningen lades ner, men mannen gjorde en överenskommelse med kommunen och sa upp sig själv mot avgångsvederlag.

En historia som sedan upprepar sig i på nästa skola mannen börjar jobba, och nästa, och nästa, och nästa. I totalt fem kommuner: Örkelljunga, Malmö, Lund, Landskrona och Kävlinge har mannen fått allvarlig kritik riktad mot sig efter att elever och i vissa fall kollegor reagerat på hans sexuella trakasserier.

Han har blivit avstängd från arbete långa perioder, blivit varnad och i fyra fall har han polisanmälts.

I alla kommuner har han slutat sina anställningar genom att bli utköpt - sammanlagt har de fem kommunerna betalat över 1 miljon kronor till honom.

Mannen själv menar att han inte gjort något fel.

Lärarnas ansvarsnämnd skriver att  läraren visat sig helt ointresserad av att ändra sitt beteende - och att han är ”särskilt olämplig att bedriva undervisning ” och får därför sin lärarlegitimation återkallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".