Carolina Kjellander och Sofie Jansson fixar det sista
1 av 2
Carolina Kjellander och Sofie Jansson fixar det sista inför julfirandet. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio
Julfirande anordnas på en restaurang
2 av 2
11-åriga volontären Kevin hjälper till att slå in julklappar. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

De anordnar julfirande för barnfamiljer

Sjuksköterskestudent: Det är väldigt tufft i livet
1:31 min

Under flera månader har sjuksköterskestudenterna Carolina Kjellander och Sofie Jansson planerat julfirandet för barnfamiljer som har det tufft i jul.

På en restaurang i Hässleholm kommer barn och vuxna samlas under dagen för gemenskap, Kalle Anka, julklappar och dans runt granen. Men det är också mycket mat som ska lagas. I köket står kocken Nicklas Lindqvist och skär skivor av kalkon.

– Det är 75 stycken vi lägger julmat till här idag. Det blir ett traditionellt julbord med sill, fisk, kallskuret och mer därtill.

Carolina Kjellander förbereder det sista inför gästernas ankomst. Hon berättar hur julfirandet kommer gå till.

– Det kommer hit familjer som haft det tufft socialt och ekonomiskt som har anmält sig till oss. Här kommer vi äta god julmat, Kalle Anka kommer visas, det kommer musiker och det blir dans runt granen och barnen kommer få mycket julklappar.

Julklapparna kommer från privatpersoner och sponsorer, berättar Sofia Jansson som också står bakom initiativet att anordna julfirandet.

– Det är speciellt en förskola i Höör, Edens förskola, som hjälpt till väldigt mycket. Barnen har samlat in saker som de vill skänka och även föräldrarna har tagit initiativ att hjälpa oss med detta så vi fick en hel skåpbil full med grejer.

Hur kommer det sig att ni anordnar det här julfirandet idag?

– Man känner att man vill hjälpa folk och det är väldigt tufft i livet, säger Sofie Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".