Älg flås av jaktlag. Foto Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Fel bild av jakten kan få väldigt negativa reaktioner. Foto Fredrik Sandberg/TT
Foto: Mikael Fritzon / TT
2 av 2
Det här är däremot en bild som Mattias Liljas tidning mycket väl hade kunnat ta in. Foto: Mikael Fritzon / TT

Jägarnas egna bilder ett hot mot jakten

"De som inte är vana reagerar"
1:25 min

Inom jägarkåren har det väckts en diskussion kring vad man kan lägga ut för bilder på sociala medier. På tidningen Svensk Jakt är bilder ett hett ämne.

Diskussionen kommer egentligen från USA där man för några år sedan märkte att jaktmotståndare snappade upp bilder som ryckta ur sitt samanhang kan uppfattas som väldigt magstarka. Sedan spreds bilderna vidare och reaktionen blev att acceptansen för jakt minskat.

Inget poserande
Nu har diskussionen vaknat även i Sverige och på tidningen Svensk Jakt där Mattias Lilja arbetar är bilder ett hett ämne.

– Det är exempelvis sällan vi publicerar bilder där jägaren poserar med sitt vilt, helt enkelt för att det är många som inte är jägare som läser vår tidning och då ska materialet inte behöva väcka anstöt.

Rätt men ändå fel
Även om jakten bedrivits enligt konstens alla regler och viltets lidande har varit minimalt, så menar Mattias Lilja att en bild kan uppfattas väldigt annorlunda för den som inte var med i skogen.

Fenomenet med att som jägare kunna lägga ut sina bilder till allmän beskådan får väl sägas vara relativt nytt, men samtidigt menar Mattias Lilja att det inte bara är jägarna som behöver tänka sig för.

– Nej det fins många andra som också måste tänka sig för. Det finns mycket, ursäkta uttrycket, skit där ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".