Lars-Ingvar Ljungman (M).
Lars-Ingvar Ljungman (M). Arkivfoto: Linnéa Mattisson

Inget extraval i mars

Skånemoderaternas ordf: Förstår att man träffar en sån här överenskommelse
1:30 min

Det blir inget extraval nästa år. Regeringen och allianspartierna har kommit överens om en rad punkter som innebär att en minoritetsregering ska kunna regera, och att den ska kunna göra det med sin egen budget.

– Jag tycker det är viktigt att det är en överenskommelse som sträcker sig över två mandatperioder. Då får man möjlighet att utvärdera om det har varit bra och uppfyllt det syfte man hade, eller om det inte varit bra. Det är ok, kan jag tycka, säger Lars-Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas ordförande.

Kan du se att det finns några problem med att man på det här sättet stänger ute Sverigedemokraternas inflytande?

– Ja, man måste naturligtvis fundera på det här utifrån en demokratisk aspekt. Det finns ju trots allt ett valresultat som man ska ha stor respekt för. Risken, möjligen, kan ju vara om väljarna uppfattar att detta är ett försök att sätta sig över valresultatet, så kan det ju straffa sig när vi kommer till nästa val, 2018.

Betyder det att du är kritisk mot den här överenskommelsen?

– Nej, i grunden kan jag förstå att man träffar den här typen av överenskommelse. Vi kan samtidigt inte ha en regering som är beroende av ett parti som i princip står och förhandlar i riksdagens talarstol. Det ger inte heller förutsättningarna för en stabil och hållbar politik.

Malmös socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh välkomnar beskedet att det inte blir något extraval.

– Det viktiga är att vi får en situation så att Sverige kan styras på ett stabilt sätt. Jag välkomnar att man faktiskt gemensamt har tagit ansvar för Sverige, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".