Hamnmästare Mikael Löfquist. Foto: Håkan Svensson
Hamnmästare Mikael Löfquist. Foto: Håkan Svensson
Skåne

Skånska hamnar klarar ta emot toaavfall

Hamnmästare: "Helt kostnadsfritt för alla att nyttja"
1:34 min

Den första april blir det förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar i havet. Det ställer krav på småhamnarna att ha anläggningar som kan ta emot avfallet. Och de skånska småbåtshamnarna verkar stå väl rustade.

Det visar en rundringning till skånska hamnar som Sveriges Radio har gjort. Ett exempel är Norra hamnen i Helsingborg, där man installerat en toalettömningspump.

 – Man kopplar den till sin septiktank ombord och trycker på knappen. Då suger den upp det och slussar det vidare in i det kommunala avloppsnätet, säger Mikael Löfquist, hamnmästare i Norra hamnen i Helsingborg.

Hur många är det som använder den här?

– Vi uppskattar att vi har ett hundratal tömningar här per säsong.

Liknande anläggningar för att ta emot toalettavfall finns i många av de skånska småbåtshamnarna, visar rundringningen. Undantagen är mindre hamnar, men där har man ofta ett samarbete men någon hamn i närheten, där båtägarna kan få tömma sin toalett.

Det följer de krav som Transporstyrelsen har på småbåtshamnar. Antingen ska man ha en anläggning som klarar av behovet i hamnen eller ett samarbete med annan hamn. I Norra hamnen i Helsingborg kan vem som helst få använda anläggningen.

– Det är helt kostnadsfritt. Det finns båtar som kommer in bara för att nyttja den här pumpen, och det är helt okej, Säger Mikael Löfquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".