Moské i Eslöv.
Avspärrningar vid moskén i Eslöv. Foto: Samir Muric.

Upprörda känslor efter brand i moské

Imam: "Ska man inte få kunna uttrycka sin tro?"
2:42 min

Allting tyder på att branden i en moské i Eslöv i natt var anlagd. Moskén, som ligger i en källarlokal i ett bostadshus, har tidigare under hösten utsatts för skadegörelse och hot. Samir Muric som  är imam i Eslövs Islamiska kulturförening  är chockad men tacksam över att ingen skadats.

– Tankarna är väldigt många. Jag är väldigt orolig och jag tänkte att tänk om det hade hänt vid morgonbönen? Jag tänker på människorna som bor ovanför lokalen. Det väcker så mycket känslor, man vet inte vad man ska säga eller hur man ska reagera längre, säger imamen Samir Muric.

Hur fick du reda på om branden?

– När jag vaknade gick jag in på Facebook och då ser jag något om en brand. Då tänkte jag att hoppas det inte är vår lokal. Och sen ser jag Eslöv och då tänkte jag att det får vara nog.

Detta är inte första gången som ni har utsatts för attentat?

– Först fick vi hot vid lanseringen av "Fråga imamen-sidan" som jag driver. Sen började man vandalisera rutor och därefter började man klottra och nu har man gått ett steg längre, att man faktiskt tänder på lokalen.

Hur känns detta?

– Jag är chockad. Jag är ledsen över att man ens tänker sådana sjuka tankar och att man är redo att göra något sådant mot en fredlig och oskyldig församling som har funnits i Eslöv sedan 90-talet. Som aldrig har haft problem varken kommun, Sverige eller grannar utan tvärtom,  många av våra grannar har kommit och beklagat.

Vad är det för reaktioner du har fått?

– Folk som är arga och förbannad och folk som uttrycker sin oro över muslimers situation, titta bara på det som hänt i Eskilstuna. Ska man behöva be hemma och inte uttrycka sin tro i en församlingslokal längre?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".