Tomelilla kommunhus
Kommunhuset i Tomelilla. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
Österlen

Kommunen vädjar om hjälp med skadegörelse

Gatukontoret: Det har passerat pojkstreck
1:28 min

Tomelilla har varit utsatt för mycket skadegörelse under det gångna året. Iordningställandet har kostat runt 600 000 kronor och nu vädjar kommunen om invånarnas hjälp.

- Det har passerat det här med pojkstreck. Det är rätt så konstant skadegörelse på belysningsarmaturer, nedrivna trafikskyltar och ständiga stölder av blomsterarrangemang, säger Henrik Andersson som är arbetsledare på gatukontoret i Tomelilla.

- Det har hjälpt tidigare i andra kommuner att man tar in hjälp av kommuninvånarna, fortsätter han.

Även Tomelillaborna själva har märkt av ökad skadegörelse och nedskräpning.

- Ibland är det någon fönsterruta, ibland är det på någon busskur. Lite förstörelse och nedskräpning över lag, säger Ulla Wiberg Fors.

- Jag tycker att det har blivit mycket skräpigare här i Tomelilla än det har varit tidigare.

När det gäller polisen tycker Ulla Wiberg Fors att de syns till mer än tidigare.

- Men de kanske råkar vara på fel plats när det händer. Jag vet inte hur mycket resurser polisen har. Hade de kunnat vara här ännu mer hade det varit en fördel, säger hon.

Och polisen har meddelat om ökade insatser men enligt kommunen räcker det inte. Det är därför man nu vill prova konceptet med att ta hjälp av allmänheten.

- Enkelt innebär det att felanmäla. Medborgarna i Tomelilla är faktiskt rätt så aktiva på sin fritid och är ute och går och rör på sig. Och det kommer in rätt mycket tips men det kan komma ännu mer. Hellre ringa en gång för mycket än för lite, säger Henrik Andersson.

Mer om Österlen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".