Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Urologbrist ger långa väntetider

Patricia Enocson, divsionschef: Vi har haft svårt att anställa urologer
1:15 min

Patienter med urinblåsecancer som vänder sig till CSK får vänta längre på behandling än motsvarande patienter på nio andra sjukhus i södra Sverige.

Tiden mellan remiss och behandlingsstart för patienter med urinblåsecancer på CSK är över 60 dagar. I Ängelholm och Helsingborg är väntetiden ca fyrtio dagar och snabbast går det på sjukhuset i Varberg där en cancerpatient får vänta ungefär 20 dagar på att behandling ska påbörjas. Den långa väntetiden har en klar orsak enligt divisionschefen för kirurgin, Patricia Enocson.

– Det är tyvärr så att vi har, precis som många andra sjukhus, haft enorma problem att anställa urologer och det är det som har gjort att vi fått så dålig ledtid just när det gäller de här patienterna. Det är samma problem i hela Region Skåne och det leder till att väntetiderna blir långa på alla sjukhusen, inte bara i Kristianstad.

Långvarig brist

CSK har saknat egna urologer i flera år och situationen har fått intern kritik. Just nu jobbar man med att rekrytera urologer men det går långsamt. Divisionschefen hoppas på att verksamhetschefen för kirurgin, Leif Haendler som själv är urolog, ska kunna locka urologer från andra landsting att börja jobba på CSK.

– Jag är positivt optimistisk att någon form av lösning ska vi se under 2015, säger Patricia Enocson men tillägger att det inte finns en tidsplan i nuläget.

Vårdteam kortade väntetiden

Tittar man i stället på väntetiderna för behandling av tjocktarmscancer utmärker sig CSK positivt, här är man bäst av nio jämförbara sjukhus i södra Skåne. Det beror på att man bildat ett team med sjukvårdspersonal från hela vårdkedjan vilket ökat samarbetet och kortat köerna. Dessa patienter kan också opereras på plats medan SUS i Malmö tar hand om CSK:s patienter med urinblåsecancer.

Patricia Enocson säger att en förkortning av väntetiderna kräver att sjukhuset anställer egna urologer och på längre sikt hoppas divisionschefen att det arbetssätt som lyckats korta kön för patienter med tjocktarmscancer ska kunna användas även här. Men det innebär inte att CSK kan ta över ansvaret för operationer av urinblåsecancer från SUS.

– Just specifikt de här operationerna tror jag inte skulle kunna äga rum på CSK. Urinblåsecancer har SUS opererat länge och det krävs ju en uppbyggnad av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".