Ylva och Thomas Ramstedt köper raketer varje år
1 av 2
Ylva och Thomas Ramstedt brukar smälla raketer på nyårsafton. Foto: Jennie Wahlgren/Sveriges Radio
Innan nyår är det viktigt att butiker följer reglerna
2 av 2
Anders Olofsson är brandingenjör på räddningstjänsten i Kristianstad. Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Nya regler för nyårsraketer

Räddningstjänsten: Följ instruktionerna noga och var nykter
1:35 min

I år blev det förbjudet att sälja stora raketer som innehåller mer än 75 gram krut till allmänheten. Nu innan nyår är räddningstjänsten i Kristianstad ute och kontrollerar att försäljningen går rätt till i butiker som har tillstånd.

Anders Olofsson är brandingenjör på räddningstjänsten i Kristianstad och är ute och kontrollerar butikerna i samband med raketförsäljningen. Det som kontrolleras är bland annat att förråden är i ordning och att det finns handbrandsläckare.

– Det ser bra ut. De håller sig till regelverket och är duktiga på att sköta det generellt.

Reglerna för nyårsraketer har ändrats med åren. Smällare är numera inte tillåtet och det är 18-års gräns för att få köpa raketer. Nytt för i år är även att stora raketer, som innehåller 75 gram krut eller mer är förbjudet att sälja till allmänheten. Att utbudet begränsats är bra tycker, Thomas Ramstedt som kommer ut från affären med raketer i påsen.

– Ja det tycker jag är bra.

Brukar du köpa raketer?

– Ja, jag brukar köpa raketer. Det är en tradition jag gjort sedan jag var liten.

Hans fru Ylva Ramstedt tycker också det är trevligt med raketer på nyårsafton. Men hon tycker det är extra viktigt att man är försiktig när man handskas med dem.

– Visst ska det skjutas, då är det kul och då ska folk ha roligt. Men folk ska ju se till vad de gör och göra det ordentligt.

Antalet fyrverkeriolyckor har varierat men var två till antalet förra året i Skåne län, det är den lägsta siffran under 2000- talet. Brandingenjör Anders Olofsson berättar några av de viktiga sakerna man ska ha i åtanke för att undvika olyckor.

– Följ framförallt instruktionerna och var nykter. Många ska förankras, framförallt om det är fruset i marken så kan de lägga sig på sidan redan vid första skottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".