Till Birgitta Frids hundpensionat kommer skotträdda hundar för att fira nyår i lugn och ro. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Till Birgitta Frids hundpensionat kommer skotträdda hundar för att fira nyår i lugn och ro. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio

Nyår är inget för skotträdda hundar

Hundpensionat paradis för skotträdda hundar
1:33 min

Fyrverkerier och smällare är en plåga för många hundar. En del tar in på lantliga hundpensionat och en del får terapi eller medicin.

På Gånarps hundpensionat utanför Ängelholm är det fullbelagt. Många av hundarna har kommit för att de är skotträdda.

-De kommer oftast från städerna och är jätterädda, säger Birgitta Frid som driver hundpensionatet.

Många av hundarna kommer tillbaka varje år och platserna var bokade redan i våras. På hundpensionatet får de nya rutiner med tidiga promenader på nyårsafton och de får också stöd av att vara i en flock.

-Jag firar tolvslaget med dem och där är aldrig någon som behövt använda lugnande medel, säger Birgitta Frid.

Det är också många som söker sig till djursjukhuset där det finns flera behandlingsmetoder.

- Det finns terapi där man kan vänja sig vid höga ljud och så finns det lugnande medel, säger veterinär Marie Göransson på Regiondjursjukhuset. Men det är behandling som tar lång tid så det hjälper inte att komma ett par dagar före nyår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".