Bensinpriset lägre än på flera år. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio.
Bensinpriset lägre än på flera år. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio.

Bensinen billigare än på länge

Bensinkund: Det börjar likna något nu
0:53 min

Bensinpriset är just nu lägre än det varit på nästan fem år. Anledningen är att världsmarknadspriset på råolja nästan halverats under 2014.

Efter rejäla sänkningar den senaste månaden ligger bensinpriset på den lägsta nivån på över fyra år. Och det finns inte mycket som talar för någon större prisökning under 2015, enligt branschen.

-Min gissning är att priset om ett år ligger högre än vad det gör i dag, men inte radikalt högre, säger Ulf Svahn, vd för branschorganisationen SPBI.

Utan hänsyn tagen till eventuella skattejusteringar så tror han att bensinpriset kan stiga med i storleksordningen en krona fram till nästa årsskifte.

I tisdags sänkte ledande bensinbolag sina riktpriser på bensin till 12:33 kronor per liter 95-oktanig bensin, den lägsta nivån sedan hösten 2010.

Bakgrunden till den senaste tidens prissänkningar är nedgången på oljemarknaden - på ett år har världsmarknadspriset på råolja nästan halverats. Så sent som i somras låg bensinpriset en bra bit över 15 kronor. Men någon återgång till sådana prisnivåer är inte i sikte, enligt Svahn.

I Kristianstad är bensinkunden Daniel Strandberg nöjd med det billigare priset.
- Jag kör till och från jobbet varje dag, så det betyder en del. Det börjar likna något nu, säger han om priset.

Även Mile Radojcic är glad över prissänkningen.
- Man påverkas ju av priset. Bensinen var dyr, nu är det bättre pris. Hur länge vet man inte, säger Mile Radojcic.

Mats Rörbecker/TT, Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".