Fredagsbön vid Islamiska församlingens moské i Kristianstad. Foto: Patrik Hekkala/ Sveriges Radio
Fredagsbön vid Islamiska församlingens moské i Kristianstad. Foto: Patrik Hekkala/ Sveriges Radio
Kristianstad

Oro för attentat vid moské

Moskébesökare: Rädd för min moské
1:29 min

Polisen skärper bevakningen av Islamiska församlingens moské i Kristianstad. Det sker efter moskébränderna i Eslöv, Uppsala och Eskilstuna.

Vid dagens fredagsbön vid moskén var det därför många som frågade hur någon kan attackera religiösa byggnader i dagens Sverige?

- Det är inte rättvist när någon gör så här. Hur kan någon ens göra det?, undrar Walid som tycker att islam står för fred och som kommit till Islamiska församlingens moské i Kristianstad för att höra imamen tala.

Årets första fredagsbön handlade om Muhammeds födelsedag och inte om bränderna. Men trots det, var det flera som utryckte en stark oro och till och med en rädsla för att det våld som moskéer utsatts för på andra orter ska komma hit.

- Jag är ledsen och också rädd för min moské, säger Ahmad Talib.

Imamen Shaaban Abou Zur känner inte av rädslan som flera av hans församlingsmedlemmar känner. Han hoppas dock att moskébränderna bara är tillfälliga och inte något som fortsätter:

- Vi hoppas det är något tillfälligt, därför är jag inte rädd, säger han.

Har ni fått några hot?

- Nej, det har vi inte fått och jag hoppas att vi inte får det. Jag tror inte heller att det finns några sådana idioter i Kristianstad som kan göra detta mot moskéer, kyrkor eller synagogor, säger han.

Flera organisationer har nu gått samman för att arrangera stödmanifestationer för muslimska församlingar i Sverige. Syftet är att peka på det våld som moskéer utsätts för och som hotar religionsfriheten i Sverige. Arrangörerna vill också uppmana regeringen att prioritera denna fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".