Fallskador bland äldre. Foto: Jessica Gow/TT
Fallskador bland äldre. Foto: Jessica Gow/TT

Inga planer på fixartjänst i Hässleholm

Thomas Rasmusson: Det handlar bara om pengar
1:42 min

Hässleholm är en av flera kommuner som en gång i tiden erbjudit äldre fixartjänst men som på senare år valt att dra in servicen. Nytt politiskt styre och en ny budget innebär inte att fixartjänsten kommer tillbaka.

Thomas Rasmusson, omsorgsnämndens nye ordförande, beskriver kommunens ekonomi som ansträngd och även om han ser att besparingen i det långa loppet i stället kan komma att kosta kommunen mer pengar, så finns det inget utrymme i budgeten för att fixartjänsten ska kunna återinföras den närmaste tiden.

– Egentligen är det väldigt oklokt att spara på sådant här förebyggande arbete.

När beslutet fattades för två år sedan möttes det av protester och namnunderskrifter från flera pensionärsorganisationer. Birgitta Huovila är PRO:s ordförande i Hässleholm. Hon menar att äldre försöker fixa det som behöver göras på egen hand och att det ökar risken för fallolyckor.

– Då blir det ju en stor belastning för kommunen, hemtjänsten och sjukvården.

Grannkommuner har fixartjänst

Siffror från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar att cirka 1600 äldre över 65 år varje år dör till följd av fallolyckor. Därutöver tillkommer runt 50 000 som behöver sluten sjukhusvård.

Flera andra skånska kommuner erbjuder fixartjänst, exempelvis Kristianstad, Simrishamn och Östra Göinge.

– Jag tar detta till mig och ska faktiskt titta närmare på om vi på något sätt de kommande åren kan komma att lyckas inrätta en sådan här tjänst igen. Men än en gång, det handlar bara om pengar, annars finns den goda viljan, säger Thomas Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".