Linnéskolans gård i Limhamn där 17-åringen dödades. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
Linnéskolans gård. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio

Ovanlig rättegång: 14-åring inför rätta för mord

Kritisk advokat: Inte straffmyndig förrän man är 15
2:09 min

En 14-årig pojke har i dag ställts inför rätta i Malmö tingsrätt, misstänkt för mord och utan att vara straffmyndig. Åklagaren har valt att föra så kallad bevistalan mot 14-åringen.

Mordet begicks den 6 augusti förra året. Ett slagsmål på Linnéskolans skolgård i västra Malmö slutade med att en 17-årig pojke dog, skuren i halsen med en krossad ölflaska. Enligt åklagaren begicks mordet av en 16-åring, medan 14-åringen var pådrivande.

– De har ringts dit, som vi uppfattar det, av andra personer för att göra upp. Sedan ryker de ihop. Det kommer sedan till att 16-åringen får en flaska av 14-åringen, som är avhuggen, som han sedan sticker målsägaren med i halsen så att han förblöder, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.

Den 16-årige pojken hävdar att han agerade i nödvärn. Även en 20-årig man är åtalad, misstänkt för grov misshandel. Alla tre inblandade nekar.

Det var efter en begäran från socialtjänsten som vice chefsåklagare Jenny Lindell beslutade att föra så kallad bevistalan mot 14-åringen. Det innebär att domstolen kommer att pröva hans skuld, men utan att kunna döma ut något straff om rätten finner honom skyldig. Pojkens advokat Lars Kruse är mycket kritisk till att det överhuvudtaget är möjligt att ställa icke straffmyndiga inför rätta i Sverige.

– Orsaken är enkel: lagstiftaren har bestämt att man inte är straffmyndig förrän man är 15. Det hänger ju samman med att man först då anses ha uppnått den mognad, insikt och utveckling som gör att man ska behöva ta ansvar för en objektivt sett straffrättslig gärning, säger Lars Kruse. 

Rättegången väntas pågå i totalt sex dagar. När den inleddes idag, beslutade rätten omedelbart om stängda dörrar och allmänheten fick lämna salen. 

14-åringen misstänks för mord, men har hittills inte svarat på utredarnas frågor. Om han kommer att göra det i rätten, återstår att se, säger hans försvarare.

– Han har helt enkelt utnyttja den möjlighet som var och en som är misstänkt för brott har, nämligen att inte svara på frågor. Det är en rättighet man har, bland annat enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter, säger Lars Kruse. 

Två dagar efter mordet omhändertogs 14-åringen av socialtjänsten. Enligt åklagaren Jenny Lindell blir domstolens beslut i skuldfrågan viktigt för vilka insatser socialtjänsten kommer att sätta in framöver.

– Om nu tingsrätten fastställer att han har begått mord, då kan de rikta sina insatser på rätt håll, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".