Butikerna i centrala Lund håller stängda på grund av det omfattande strömavbrottet. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Stadsbiblioteket i Lund på St Petri kyrkogata kan inte låna ut böcker. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 3
Stadsbiblioteket i Lund kan inte låna ut böcker. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Mörklagt och stängt inne på Åhléns på Stora Södergatan i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
3 av 3
Åhléns på Stora Södergatan i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Lund

15 000 utan ström i Lund

Ett omfattande strömavbrott i västra Lund gör att runt 15 000 är strömlösa sedan 10.20. Stora delar av innerstaden är mörklagd och butikerna håller stängt. Avbrottet drabbar även stationen och den stora basketturneringen Lundaspelen som pågår runt om i staden.

– Vi vet inte varför det här avbrottet har uppstått och innan vi vet vad felet beror på kan vi inte börja koppla om strömmen eftersom det kan förvärra och göra avbrottet ännu större, säger Michael Widing, pressansvarig på Kraftringen.

Strömavbrottet började strax efter klockan 10 i morse och beror på en transformatorstation som havererat. Kraftringen har försökt koppla om strömmen men det har hittills inte fungerat. Läs mer här om vilka områden som är drabbade.

Butiker har stängt

I stort sett är hela Lunds innerstad mörklagd och många butiker har fått stänga. Köpcentrat Nova tillhör de drabbade liksom stationen i Lund där tavlorna för avgående och ankommande tåg är svarta och biljettautomaterna fungerar inte heller.

Matcher skjuts upp

Lundaspelen, den stora ungdomsturneringen i basket, pågår på många ställen runt om i Lund och eftersom så många av spelplatserna drabbats av strömavbrottet så skjuts tävlingen upp tills strömmen kommer tillbaka.

Går inte att beställa taxi

Strömavbrottet drabbar också Taxi Skåne som inte kan kommunicera med sina bilar i trafik.
När strömmen kan komma tillbaka finns det inga besked på hos Kraftringen. Man har försökt göra omkopplingar, men det har inte fungerat utan strömmen har gått igen.

Ingen koppling till gårdagens avbrott

Lund drabbades även av ett strömavbrott vid åttatiden i går kväll, då drabbades runt 1 000 hushåll runt Smörlyckan, Olshög, Galjevången, Planetstaden och Stampelyckan. Vid 22.20 hade samtliga fått tillbaka strömmen. Felet då berodde på en trasig kabel som nu är lagad.

Som det ser ut nu finns det ingenting som tyder på att de båda strömavbrotten har något samband.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".