Ali Alabdallah. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio.
Ali al-Abdallah. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio.

Nyhetscafé ska ge samhällskunskap

Ali al-Abdallah: "Krävs djupare förståelse"
1:52 min

I mitten på januari startar ett nyhetscafé på Landskrona bibliotek som ska hjälpa arabisktalande att få bättre förståelse för svensk samhällsdebatt och svensk politik.

Inititativtagare är Ali al-Abdallah som för ett år sedan kom till Sverige från Syrien, där han arbetat som journalist. När han började läsa Svenska för invandrare fick han lära sig språket men inte mycket om hur det svenska samhället fungerar - en stor brist tycker han.

Därför startar han ett nyhetscafé i sin nya hemstad Landskrona för att hjälpa de som talar arabiska att förstå det svenska samhället bättre

Ali al-Abdallah anser att den som är ny i Sverige måste få lära sig mer om svensk politik och om hur den svenska samhällsdebatten ser ut. På nyhetscafét som han ska leda på Landskrona bibliotek en gång i veckan ska man både lyssna på radio och titta på tv via datorn och läsa sånt som skrivits i svenska tidningar.

– Vi ska ta olika tidningar eller olika material från nätet och dela ut till deltagarna. Sen kan vi översätta artiklarna från svenska till arabiska för att sedan diskutera innehållet på svenska, säger han.

Tanken är alltså att deltagarna både ska förbättra sin svenska och lära sig mer om hur samhället fungerar. Just det senare tror Ali al-Abdallah är en nyckel för att de som är nya i Sverige ska hitta ett sätt att försörja sig.

– Språket räcker inte, skolor räcker inte, säger han. Men att kunna nå till djupare förståelse för det svenska samhället spelar en jätteviktig roll för att hjälpa dem som kommer från ett annat land att hitta jobb så snabbt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".