Skogskonsulent på Skogsstyrelsen Skåne
Stig Hermansson på Skogsstyrelsen och skogsägaren Anders Winqvist. Foto: Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Skogsägare fortsätter välja gran

Skogsstyrelsen: Risk att vi får nya stormar och problem med stormfällningar
1:36 min

Idag är det tio år sedan stormen Gudrun och 75 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige blåste ned. Men trots alla varningar har skogsägarna fortsatt plantera gran.

Trots att Skogsstyrelsen har försökt få skogsägare att satsa på plantering av lövträd för att bland annat sprida risken inför kommande stormar, har det på 87 procent av arealen som beviljats återväxtstöd planterats gran igen.

Stig Hermansson är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Skåne.

– Det blev inte den areal som vi hade önskat.

Av den 75 miljoner kubikmeter skog som föll ner i södra Sverige så var det mesta, 80 procent, gran.
För att skogsägare skulle satsa på lövplantering efter stormen för att sprida riskerna inför framtida stormar, skadeinsekter och klimatförändringar, inrättades ett stöd av skogsstyrelsen, som skulle kompensera för kostnaderna. Men det var färre än man önskade som satsade på plantering av lövträd.

– Vi hade satt som mål tio tusen hektar och det blev ungefär tre tusen hektar.

Vad kan det ge för effekter att många satsat på gran igen?

– Risken är ju framöver att vi får nya stormar och problem med stormfällning. Vi har klimatförändringarna som kommer påverka, där granen kan ta en hel del stryk här i Sydsverige framöver, säger Stig Hermansson.

Anders Winqvist äger skog utanför Hässleholm. Knappt två tusen kubikmeter av hans mark förstördes i stormen. Men han är en av dem som satsat på plantering av Ek och Björk på en del av den yta där hans träd förstördes. Han tror det finns en rad faktorer som avskräcker skogsägare från plantering av lövträd.

– Jag tror det är det här med att det ska hägnas, och att du har ett helt annat röjningsbehov. Du får vara med hela tiden och det är intensivare skötsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".