Kemdykare i skyddsdräkt utanför Kronofogdens lokaler i Västra hamnen.
Kemdykare i skyddsdräkt utanför Kronofogdens lokaler i Västra hamnen. Foto: Edina Hrustic / Sveriges Radio
Malmö

Ingen mjältbrand i misstänkt pulver

Polisen: "Det vita pulvret är ofarligt"
0:29 min

Det pulver som i går skickades till Kronofogden i Malmö innehöll inte mjältbrand. Folkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium i Solna är nu färdig med analysen av pulvret.

Laboratoriet har på uppdrag av Smittskydd Skåne bara testat pulvret för mjältbrand.

– Övrig utredning om vad det är för pulver är polisens sak att eventuellt utreda vidare. Vår smittskyddsenhet har bara varit inblandad för att testa just mjältbrand, säger Jimmy Gottfridsson, tillförordnad presschef hos Region Skåne, till TT.

Men Skånepolisens kommunikationsansvariga Ewa-Gun Westford säger att man redan nu vet att pulvret är ofarligt.

– Ja, som tur är har resultatet visat att det vita pulvret är ofarligt, men vi vet ännu inte vad det är för någonting, säger hon.

Men är man säker på att det är helt ofarligt, när man inte har identifierat det?

– Ja, det är man. Dels har man snabbanalys, och det svaret fick vi i morse, och sedan har man djupanalyserat det och konstaterat att det här är ofarligt, men sedan vill vi ju veta vad det innehåller, och det får vi veta senare.  

Flera personer hos Kronofogden, Skatteverket och polisen sanerades i går av räddningspersonal, eftersom de varit i kontakt med kuvertet som innehöll pulvret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".