Bildtext: Maria Nilsson, projektledare och doktor i klassisk arkeologi vid Lunds universitet tillsammans med kollegan John Ward vid det nu omtalade arkeologiska fyndet. Foto: Privat
Maria Nilsson, projektledare och doktor i klassisk arkeologi vid Lunds universitet tillsammans med kollegan John Ward vid det nu omtalade arkeologiska fyndet. Foto: Privat
Lund

Arkeologerna upptäckte 2500 år gammal egyptisk unik sten

"Fyndet skedde av en ren slump"
1:39 min

En grupp arkeologer i Egypten ledd av svenskar har hittat en unik sten med 2 500 år gamla inskriptioner. Något som nu uppmärksammas, inte minst i egyptiska medier.

Fyndet skedde av ren slump, berättar projektledaren Maria Nilsson, doktor i klassisk arkeologi vid Lunds universitet.

Det var ganska roligt faktiskt för att den sitter mitt framför ett mer känt litet monument, som en sfinxstaty, säger Maria Nilsson.

Ett riktigt aha-ögonblick

Teamet av arkeologer lett av Maria Nilsson och Lunds universitet hade i den 30-gradiga egyptiska värmen fokuserat blicken på den lilla statyn. Men så plötsligt blev de upplysta.

– Solen höll på att gå ner och var precis i rätt läge för att belysa den här delen av stenbrottet när vi såg den. Så det var ett riktigt aha-ögonblick, säger Maria Nilsson.

Fyndet kallas för en stele, en rest sten med inskriptioner. Här i Sverige skulle vi sannolikt kalla något liknande för en runsten. Den ska vara 2 500 år gammal, och upptäcktes vid ett stenbrott nära Aussan, 85 mil söder om Kairo.

Som det enda nuvarande svenska arkeologiska projektet i Egypten har teamet arbetat här sedan starten 2012 och dokumenterat runt 5 000 bildinristningar och 800 texter, berättar Maria Nilsson.

Internationella medier är intresserade

Det unika med den här stenen är att den avbildar både den fornegyptiske guden Amun-Re och visdomsguden Thot tillsammans. Fyndet har uppmärksammats av Egyptens egen antikvitetsminister och fått flera internationella medier att kontakta Maria Nilsson. Hon säger att hon skulle kunna fortsätta det jättelika arkeologiska projektet i tjugo år till.

– Det är skönt att projektet blir bekräftat internationellt. Vi har jobbat hårt många tusentals timmar med att bearbeta materialet vi hittat, så det är jätteroligt att få den här bekräftelsen, säger Maria Nilsson.

Ytterligare ett egyptiskt fynd gjordes

Projektet som leds av Lunds universitet kallas för the Gebel El Silsila project, uppkallat efter stenbrottet de undersöker. Här levererades förr i tiden sten till bygget av det berömda Luxortemplet. Och stelen, den resta stenen, är ett exempel på något som den tidens arbetare gav till gudarna. Bland annat som en slags uppskattning för att ingen skadats under arbetet, berättar Maria Nilsson.

Så sent som i går blev ett annat arkeologiskt fynd i Egypten en världsnyhet. Tjeckiska arkeologer tror sig ha funnit en tidigare okänd drottninggrav, kanske så gammal som 4 500 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".