Ebolavirus
Ebolavirus. Foto: TT

Sköterska kollas för ebola igen

Misstänkt ebolasmittad sjuksköterska förs till Linköping
1:15 min

Den sköterska som flögs hem från Sierra Leone och som förklarades frisk, har blivit sämre. Hon körs under dagen till högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping och blir den första patient som kommer dit med misstänkt Ebola.

Sjuksköterskan som har arbetat i Sierra Leone på uppdrag för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap flögs hem till Sverige natten till i måndags. Orsaken var att klorlösning läckt in i hennes skyddsdräkt och nått huden. Hon utsattes därmed för risk för smitta.

När hon undersöktes på Skånes universitetssjukhus i Lund konstaterades att hon inte hade några symptom och fick åka hem. Men nu har hon blivit sämre och togs i natt in på Skånes universitetssjukhus.

– Vi har gjort bedömningen i samråd med högisoleringsenheten i Linköping att hon ska genomgå provtagning enligt de rutiner som finns, att hon ska kvarstanna på sjukhus och att det är lämpligast att hon vårdas på högisoleringsenheten i Linköping, säger Peter Lanbeck, chef för verksamhetsområde infektion på Skånes universitetssjukhus.

Vad är det för typ av symptom hon har fått?

– Det vill jag inte gå in på just nu.

Under dagen kommer kvinnan att köras till Linköping med den specialambulans med särskild luftväxling som finns. Hon kommer sedan att vårdas i ett av de två särskilda isoleringsrum som finns på högisoleringsenheten i Linköping.

– Eftersom det är misstänkt smitta, vårdas det enligt de rutinerna. Det innebär att personalen har skyddsutrustning och att man omhändertar prover och analyserar på ett säkert sätt. Det är strikt reglerat hur man förfar, säger AnnSofie Sommer, chefläkare i region Östergötland.

Prover ska tas på kvinnan, men det kommer att dröja omkring mellan ett och tre dygn innan man har svar på om hennes symptom beror på ebola.

Sköterskan är just nu i isolering på Skånes universitetssjukhus i Malmö och enligt Peter Lanbeck är hennes tillstånd stabilt. Det har heller inte funnits någon anledning att ta prover på några andra personer i hennes närhet.

Hon blir den tjugonde personen i Sverige som man sedan i januari har tagit prover på när man har misstänkt ebola-smitta, men den första som förs till Linköping. Hittills har ingen visat sig ha sjukdomen. Flera har istället haft malaria, som ger liknande symptom. Så kan det vara även i det här fallet.

– De symptom som hon har kan vara förenligt med många andra sjukdomar som man kan ådra sig både i Västafrika och här i Sverige, säger Peter Lanbeck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".