Elever från Kunskapsskolan i Helsingborg.
Elever från Kunskapsskolan i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers

Medvetna om hur vanligt cannabis är

Elevröst: I somras blev jag erbjuden knark
2:54 min

Det har avslöjats cannabisfabriker i Skåne och debatten om spice har gått varm. Men vad tänker de unga och gör debatten att de lockas att testa?

- Man kan väcka ett intresse så man vill utforska mer vad det handlar om, och då få mer förståelse för konsekvenserna. Men det måste vara i en diskussion för vi har mest hört att cannabis inte är så farligt, säger Olivia Bramstad som går i nian på Kunskapsskolan i Helsingborg.

Emma Hansen och Ugne Dapkecviute går på Klippans gymnasieskola och är några år äldre. De har aldrig provat knark, men är väl medvetna om hur vanligt det är.

- Jag tycker det är sjukt att det förekommer och att det är så lätt att få tag på det. Det är läskigt och det är fler än man tror som håller på, säger Emma Hansen.

Hur mycket betyder risken att åka fast?

- Jag har inte tänkt tanken att prova men jag tror ändå det spelar roll för man vill inte ha problem, säger Ugne Dapkecviute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".