ebola
Ebola är ett virus som orsakar blödarfeber. Risken att smittas i Sverige är mycket liten.

Misstänkt ebolasmittad förs till Linköping

Smittskyddsläkare: "Förs direkt till högisoleringsenheten"
6:24 min

Den skånska sjuksköterska som jobbat med att vårda ebolasjuka i Sierra Leone och som flögs hem natten till i måndags, ska i dag flyttas till högisoleringsenheten på universitetssjukhuset i Linköping.

Anledningen är att kvinnan sedan i måndags fått symptom som skulle kunna bero på ebola. Hon blir det första misstänkta ebolafallet som förs till Linköping. 19 svenskar har tidigare testats för ebola, och samtliga prover har varit negativa.

Egentligen ska patienten vara kvar på sitt hemsjukhus tills dess att ebola konstaterats, men i det här fallet har Skånes universitetssjukhus och sjukhuset i Linköping gemensamt beslutat att kvinnan redan ska till högisoleringsenheten.

Transporten kommer att ske i en speciell ambulans, som under dagens körts ner från Linköping.

– Hon kommer att transporteras i en specialdesignad ambulans där luftflödena är kontrollerade så att behandlande personal kan sköta patienten under gång utan smittrisk. Hon kommer att föras direkt till högisoleringsenheten, säger Britt Åkerlind, Region Östergötlands smittskyddsläkare.

De symptom som kvinnan har kan enligt Peter Lanbeck, chef för verksamhetsområde infektion på Skånes universitetssjukhus, bero på andra virusinfektioner än ebola. Prover har nu tagits på kvinnan, och SUS räknar med preliminära provsvar inom det närmaste dygnet. Prover kommer att tas på patienten även i Linköping, och enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind kan provsvaret dröja 24 timmar.

Det finns ingen speciell behandling för ebola, utan man behandlar de symtom som patienten får.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".