Kaj Nilsson jobbar på STENA:s återvinningscentral i Snårarp
Kaj Nilsson tycker att folk blir bättre på att källsortera rätt: Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Så här kastar du ut julen miljövänligt

Kaj Nilsson: Det är tre gånger så mycket att göra nu
1:06 min

Många börjar nu städa ut julen och snart ryker julgranen. Men hur sorterar man sitt avfall på bästa sätt?

Kaj Nilsson jobbar på STENA:s återvinningscentral i Snårarp utanför Kristianstad. Han tipsar om hur man på ett miljövänligt sätt gör sig av med julen och avfallet som följer i dess spår.

Många gör fel när de ska kasta julklappspapper - det hör inte hemma i pappersinsamlingen utan räknas som en pappersförpackning. Frigolit läggs i plasten eller med det brännbara. Julklappssnöret ska helst avlägsnas från pappret och slängas i det vanliga hushållsavfallet.

Julgranar kan lämnas på centralen

Julgranar slänger man bland trädgårdsavfallet som också återfinns på återvinningscentralen. Mycket elektronik lämnas också till återvinningen under jul- och nyår. Ett tips att ha med sig när man sorterar det är att skruva loss lampor på exempelvis elljusstaken och slänga dem separat.

När det gäller ljus av olika slag är det många som gör fel när de slänger värmeljushållarna utan att dra loss veken som inte är av aluminium utan av stål. Båda delarna kan slängas i metallbehållaren men drar man loss veken så separeras de olika metallerna på rätt sätt när avfallet tas om hand på avfallsanläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".