Fredrik Önnevall i en radiostudio
Fredrik Önnevall gästar Förmiddag. Foto:Petronella Thorén/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Fredrik följde sin moraliska kompass

Fredrik: Rädslan var ständigt återkommande var vi än kom
7:41 min

Programledaren Fredrik Önnevall berättar för Helene om hur han tog ett beslut att gå ur sin journalistiska roll för att hjälpa ett utsatt barn. Hur han frångick principen att rapportera - inte agera.

På söndag har dokumentären Fosterland premiär i SVT. Det är programledaren och journalisten Fredrik Önnevall som rest till olika länder för att träffa personer som kallar sig nationalister. Han möter också människorna som känner sig som nationalisternas måltavlor.

Under sin resa kom Fredrik i kontakt med en 15-år gammal pojke, som bad om hjälp att ta sig till Sverige. När Fredrik fick den direkta frågan om hjälp hamnade han i ett dilemma som journalist och med journalistikens grundpelare - att kritiskt granska, referera och betrakta, men inte deltaga eller påverka ett skeende. Fredrik tog ett kontroversiellt beslut, han kände att han inte kunde blunda för verkligheten.

Du hör honom i Förmiddag med Helene.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".