Med veckans skolstart väntas spridningen av influensan ta fart. Arkivbild: Jonas Ekström/TT.
Med veckans skolstart väntas spridningen av influensan ta fart. Arkivbild: Jonas Ekström/TT.

Influensafallen ökar

Smittskyddsläkare: Spridningen tilltar när folk återvänder efter julledigheter
1:17 min

Influensasäsongen börjar ta fart i Skåne. Efter veckans skolstart kommer sannolikt ännu fler att insjukna i influensa de närmaste veckorna.

Antalet fall av säsongsinfluensan ökar, både i Skåne och i landet och med veckans skolstart tror man influensaspridningen kommer bli ännu större.
- Smittspridningen brukar tillta när folk återvänder till skolor och jobb efter julledigheterna, säger biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam på Region Skåne.

Vanliga influensasymptom är ont i huvudet, ont i kroppen, hög feber och luftvägsinfektion, ofta med hosta. Influensan är för de allra flesta av oss ofarlig, vi blir friska igen efter några dagar eller någon vecka.
Enligt Per Hagstam är det viktig att verkligen stanna hemma tills man är feberfri och inte smittar, och om man tillhör riskgrupperna, äldre el sjuka, att vaccinera sig.
- Det är inte för sent ännu, säger Per Hagstam.

Generella råd för att undvika influensan är svåra att ge, men att tänka på hand hygienen är ett sätt att klara sig.
- Och host- och nysetikett om man redan är sjuk, så man inte sprider smittan vidare, säger Per Hagstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".