En pizzakartong på golvet i en vagn på Öresundståg. Foto: Jesper Cederstrand / Sveriges Radio
1 av 2
Vissa tåg blir ordentligt skräpiga med de nya rutinerna. Foto: Jesper Cederstrand / Sveriges Radio
Öresundståg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nya städrutiner på Öresundstågen - tågvärdarna får hålla rent

"Spyor, pizzakartonger och överfulla papperskorgar"
5:01 min

Sedan mitten av december har Veolia slutat med städpersonal på Öresundstågen under färd på vissa sträckor. Istället får tågvärdarna ansvara för att hålla rent, något som upprör facket. 

Maria Bogeblad, ordförande för Seko Öresundstågen berättar att informationen kom till medarbetarna via ett utskick från städleverantören i slutet av november. 

– Tågen är smutsiga och rätt ofräscha och det är ingen rolig arbetsmiljö. Överfulla papperskorgar, spyor, pizzakartonger och matrester kan vara en syn som möter en när man går på sitt skift. Resenärerna undrar vad som hänt, säger hon. 

"Otydlig information"
Maria Bogeblad är särskilt besviken över att informationen kom från städföretaget Trafficcare, som skrev att de skulle sluta städa tågen och inte från Veolia. 

– Vi väntade på att Veolia skulle berätta, men jag fick ingen information. Lite senare hittade jag under "frågor och svar" på vårt intranät att frågan tagits upp, men det är otydligt, säger hon. 

Maria Bogeblad menar att det i tågvärdarnas arbetsbeskrivning ingår så kallad "plockstädning", men vad det innebär utvecklas inte. 

– Det finns ingen information om skyddsutrustning, handskar, verktyg och så vidare. Självklart kan vi plocka bort tidningar och så, men att ligga på alla fyra och skura blir problematiskt, säger hon. 

Vilka åtgärder kommer facket att ta nu?

– Vi måste ta upp detta på en MBL-förhandling. Skyddsombuden kommer kräva en riskanalys av vad de ändrade uppgifterna innebär. 

Öresundstågs affärschef på Veolia Daniel Rabelin dementerar uppgifterna. Han menar att tågen städas med samma frekvens som innan, men att det görs på natten istället för löpande under dagen. Han menar också att de anställda har informerats.

Vi återkommer till Daniel Rabelin under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".