Anja Nilsson och Ann Blomdahl är förstelärare på Fjälkinge skola. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
1 av 2
Anja Nilsson och Ann Blomdahl samarbetar mycket i sin roll som förstelärare. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
Hampus Roslund, Stina Andreasson, Nellie Norén och Anton Nilsson går i nian på Göingeskolan i Broby. Ulrika Olsson är utvecklingschef i Östra Göinge kommun och Magnus Birgersson är förstelärare på skolan. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
2 av 2
Utvecklingsledaren Ulrika Olsson och försteläraren Magnus Birgersson tillsammans med Hampus Roslund, Stina Andersson, Nellie Norén och Anton Nilsson i nian. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio

Många förstelärare på tillfälliga tjänster

Förstelärare: Tidsbegränsningen skapar en viss press
1:25 min

De flesta förstelärarna i Skåne har inte fått uppdraget permanent, utan bara tidsbegränsat. Det beror dels på att reformen genomfördes snabbt, dels på osäkerheten om det blir någon förlängning av statsbidragen.

Möjligheten att göra karriär som lärare och fortsätta undervisa.

Det var tanken med förstelärarreformen som infördes för ett och ett halvt år sen. 
Kommunerna har fått statsbidrag för att lägga på förstelärarnas löner, och just nu finns över 1200 förstelärare i Skåne.

Men de allra flesta av dem är bara anställda på en tidsbegränsad period.

– Framför allt är det är baserat på statsbidrag och för en liten kommun blir det mycket att hantera om bidraget försvinner, säger Ulrika Olsson som är utvecklingsledare i Östra Göinge kommun.

Statsbidraget lägger på 5000 kronor på förstelärarnas löner, och det blir mycket pengar att få in i den kommunala budgeten om pengarna från staten skulle försvinna. Så har många skånska kommuner resonerat. Dessutom anser många att reformen kom snabbt på, och man ville inte tillsvidareanställa förstelärare direkt utan prova både personerna och vilka krav man skulle ställa.

I östra Göinge tänker man sig att OM det blir en förlängning av statsbidragen ska de som redan har tjänsterna få sitt uppdrag förlängt, snarare än att det ska gå till någon annan.

– Helst hade jag sett att det var tillsvidare, säger Magnus Birgersson, som är förstelärare på Göingeskolan i Broby. Det skapar ändå en viss press. Men sen förstår jag att det inte finns pengar.

Det finns kommuner som har valt att tillsvidareanställa sina förstelärare, till exempel Landskrona, Kävlinge, Klippan och Kristianstad.

– Vi kände att vi vet att de här lärarna kommer att vara duktiga hela tiden, säger Åsa Melkersson, som är utvecklingschef för skolorna i Kristianstad. Där har man haft samma diskussioner om vad som händer om statsbidraget försvinner som i grannkommunen Östra Göinge, men Åsa Melkersson säger att de valt att vara offensiva och skapa tillsvidaretjänster för förstelärarna.

– Om det skulle vara så att vi inte får statsbidrag framöver måste vi kunna sköta det själva.

Ann Blomdahl är förstelärare på mellanstadiet på Fjälkingeskolan. Hon har särskilt tid avsatt för uppdraget och är nöjd med att veta att hon kommer att få fortsätta oavsett vad som händer med statsbidragen.

– Det är nästan en förutsättning, säger Ann Blomdahl. Skulle jag bara ha ett halvår kvar skulle det vara svårt att jobba med projekten som vi gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".