Kerstin Höckert med sonen Ivar.
Kerstin Höckert med sonen Ivar. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Nordväst

Hon satsar när andra avvecklar

"Sorgligt med det mjölkpris vi har idag"
1:25 min

Många mjölkbönder drabbas hårt av de låga mjölkpriserna som dessutom sänktes ytterligare nyligen.

Men alla låter sig inte skrämmas av det. I en tid då allt fler lägger ner är det rätt ovanligt att istället investera miljonbelopp på att utveckla verksamheten som mjölkbonden Kerstin Höckert i Falholma gjort.

Hon är själv uppvuxen på gården hon nu driver tillsammans med sin familj.

-Mellansonen jobbar hos mig och är den som kommer att ta över en dag, säger Kerstin Höckert.

Hon har satsat över 7 miljoner i ett nytt kostall med mjölkningsrobbot för sina 85 kor.

Det var utslitna lokaler och en kropp som inte längre orkade som fick familjen Höckert att ta beslutet att investera. Alternativet var att helt lägga ner. Förr gjorde hon nästan allt själv, men idag sköter teknologin det mesta och det har underlättat arbetet avsevärt. Numera kan hon sköta mycket från köksbordet.

- Vi ville inte lägga ner och då fanns bara alternativet att satsa och bygga nytt. Att vi investerat har inneburit att min roll mer blivit att övervaka.

Sonen som redan arbetar på gården har liksom hennes make även ett jobb vid sidan av vilket är nödvändigt, för just nu går det precis runt. Men familjen har förhoppningar om att det kommer att vända.

- Jag älskar mitt jobb och har aldrig ångrat att jag ville satsa på det här. Men det är sorgligt att mjölkpriserna är så låga som de är idag... Det vänder väl,  jag tror det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".