Foto: Gunnar Lundmark/SVD/TT
Foto: Gunnar Lundmark/SVD/TT

Glimåkraslakteri får djurförbud

Marcus Karlsson rapporterar
1:00 min

Slakteriet Knorrevången i Glimåkra har vanvårdat sina djur så pass illa att länsstyrelsen nu förbjuder företaget att ha hand om klöv- och hovdjur.

Under 2002 gjorde Livsmedelsverket en oanmäld inspektionen på slakteriet som resulterade i tjugonio olika anmärkningar. Bland annat kritiserades då djurskyddet och att det slaktades fler djur än vad man hade tillstånd för.

Sedan dess har anmälningarna och utredningarna mot företaget avlöst varandra.

2011 skulle företaget upp i tingsrätten, bland annat åtalade för flera fall av djurplågeri, men företaget avvecklades istället och fick nya juridiska företrädare. Men det hann knappt gå ett år innan man återigen blev åtalade och senare också dömda i tingsrätten för djurplågeri.

Och nu har alltså företagets ägare fått djurförbud av länsstyrelsen. Detta efter att man konstaterat brister i djurhållningen och att man inte gett grisar ordentlig bedövning i samband med slakt. Länsstyrelsen skriver att man ser mycket allvarligt ur djurskyddssynpunkt på att djur som slaktas inte blir ordentligt bedövade och att det inträffade är så allvarligt att förbudet att ha djur inte ska vara tidsbegränsat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".