Sånnaskolan i Åhus
1 av 2
Sånnaskolan i Åhus. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Marcus Svensson, rektor på Sånnaskolan
2 av 2
Rektor Marcus Svensson sitter i personalrummet, ett av rummen där mögel påträffades. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Fortsatt mögeljakt på Sånnaskolan

Marcus Svensson: Vissa lärare hade huvudvärk i flera dagar
1:14 min

Trots att problemet med svartmögel i Sånnaskolans ventilationssystem åtgärdades första skolveckan efter nyår, kommer kommunen att genomsöka hela huvudbyggnaden en gång till.

Under förra veckan byttes de svartmögelangripna ventilationsfiltren och ventilationssystemet rengjordes. Men på Sånnaskolan vill man inte riskera nya problem och därför har man begärt en ordentlig genomgång av huvudbyggnadens lokaler i jakt på dålig lukt. Det kan var ett tecken på fukt och mögel trivs i just fuktiga miljöer.

Tak, väggar och syllar ska kontrolleras. Det var i höstas som problemen uppmärksammades efter att personalen känt en märklig lukt och fått problem med både huvudvärk och snuva.

Sällan farligt

Det var framförallt i personalrummet, på expeditionen och i några lektionssalar som det sedan visade sig vara mögel i ventilationsfilter som hade blivit fuktiga. För några år sedan upptäcktes både mögel och bakterier på Norretullsskolan i Kristianstad och där var problemen så stora att beslut om rivning av en av skolans byggnader togs. Mögelangrepp i skolor och förskolor har konstaterats även på andra orter i länet de senaste åren.

Men även om mögel i skolor bör åtgärdas för att få en godkänd inomhusmiljö är hälsoriskerna inte så stora, menar Thorleif Joelsson på Arbetsmiljöverket. Inomhusluften innehåller sällan sådana stora mängder sporer att det blir en direkt fara.

– Ofta är det överkänslighetsreaktioner av olika slag, ofta ganska diffusa sjukdomsbilder. Man får till exempel luftvägsproblem, rinnande ögon och slemhinneproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".