Färjor
Foto: Scandlines
Helsingborg

Scandlines vill köra på el

Bosse Johansson rapporterar
0:55 min

Scandlines färjor mellan Helsingborg och Helsingör kan komma att skifta från dieselmotorer till elektrisk batteridrift redan i år. Men det förutsätter att det byggs laddningsanläggningar i färjelägen på båda sidor av sundet.

– Det pågår förhandlingar med Helsingborgs och Helsingörs kommuner om att bygga laddningsanläggningar för färjornas batterier, säger  Men vi vet inte när de förhandlingarna kan vara klara.

Därför är det osäkert när Scandlines kan bygga om HH-färjorna till eldrift. Men målet är alltså att börja gå över till eldrift redan i år.

Scandlines har redan hybridfärjor som drivs av en kombination av batterier och dieselmotorer på leden Rödby - Puttgarden. Erfarenheterna är goda. Koldioxidutsläppen har minskat med upp till 15 procent.

Men på leden Helsingborg - Helsingör vill Scandlines alltså gå ännu längre och införa ren eldrift. Något som skulle göra att utsläppen av dieselavgaser upphör helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".