Skylt visar att Öresundsbron är avstängd
Öresundsbron stängdes under för all trafik under stormen Egon. Foto: Johan Nilsson / TT
Skåne

Lugnt och strömlöst efter stormen

Eon: "Det har blivit en uppenbar fara för våra montörer på vissa platser"
2:22 min

Många verkar ha hållit sig inne när stormen Egon drog in över Skåne. Polisen hade strax efter midnatt inte fått in ett enda ärende om misshandel, bråk eller fylla - trots att det var lördagskväll.

– Det är alltså mycket, mycket lugnt vad gäller brottsligheten i hela Skåne, säger Nils Norling, pressinformatör hos Skånepolisen vid halv ett på natten till söndagen.

Enligt honom är det ytterst ovanligt att inte ha fått in ett enda brådskande ärende en helgkväll.

– Det kan tolkas som ett tecken på att folk håller sig inne, säger Nils Norling.

Träd föll rakt över bil under färd

Trots att nedfallande träd ställt till trafiken på vägarna på sina håll runtom i Skåne ska inte en enda person ha skadats. Inte heller den man som var ute och körde vid Ballsby i Kristianstad och fick ett träd över sin bil fick några skador.

– Det ska ha stannat ytterligare en bilist och hjälpt honom köra vidare och lägga trädet vid sidan av vägen, säger Nils Norling.

Glömde bomma igen bron

Ovädret - som uppnådde stormhastighet över hela Skåne - hade kunnat ställa till med större problem. Vid tjugo i åtta på kvällen stängdes Öresundsbron för all trafik i båda riktningar.

Men polisen missade att bomma igen påfarten till bron.

Det ledde till att ett antal bilar fick göra U-svängar och köra tillbaka från brofästet - mot trafiken. Men inte heller här föranledde den kaotiska trafiksituationen några olyckor.

Lugnet på vägarna kan också ha att göra med att många hörsammat SMHI:s uppmaningar om att hålla sig inne. Väl hemma fick många uppleva hur strömmen gick.

Elbolag skickade hem sina montörer

Antalet strömavbrott ökade för varje timme fram till midnatt. Från några hundra upp till knappt 5000. Värst drabbat var Kristianstad med 1500 hushåll utan el.

Det handlar - återigen - om träd som fallit över elledningar. I vissa fall kunde elnätsleverantören Eon omkoppla ledningarna, men i de flesta fall behövde bolaget skicka ut montörer "i skogen för att åtgärda problemet" enligt Torbjörn Larsson, informationsansvarig på Eon.

– Men det har blivit en uppenbar fara för våra montörer på vissa platser. Så vi måste plocka hem dem. Vi kommer börja att successivt plocka hem våra montörer nu, och sen kommer de sätta igång igen tidigt imorgon bitti, meddelade Torbjörn Larsson vid 22-tiden.

Det innebär att många hushåll fick räkna med strömavbrott natten igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".