Till vänster: En körkortselev sitter framför dator med körkortsbok och testar teoriprovets frågor. Till höger: interiören från en bil där körlektion pågår. Foto: TT
Kuggade har svårt att hitta ny tid för att få godkänt på både förar- och teoriprov inom två månader. Foto: TT
Ängelholm

Svårt för kuggade att hitta ny tid

Rebecca Öthander irriterar sig på de begränsade uppkörningstillfällena
2:35 min

Antalet körprov för bil ökar, vilket medför begränsade uppkörningstillfällen för de som inte blir godkända. Irriterande tycker Rebecca Öthander i Ängelholm som fick göra om sitt teoriprov flera gånger trots att hon egentligen redan var godkänd.

– Jag har klarat teorin och ska inte behöva göra den igen. Kräver de att det ska ske inom två månader får de se till att det finns gott om tillfällen. säger Rebecca Öthander.

Båda proven måste vara godkända

Klarar man inte uppkörningen vid första försöket är man garanterad en ny tid inom två månader. Men för den som behöver fler tillfällen för att klara något av proven kan det bli svårt, då båda proven måste vara godkända inom åtta veckor.

Kommer oförberedd

Eftersom Rebecca Örhander var bortrest när det andra tillfället gavs hann tiden gå ut och hon var tvungen att göra om det provet som hon egentligen klarat. Enligt Trafikverket beror de ökade omproven på att allt fler kommer oförberedda till proven.

– Man behöver mer på fötterna innan man går upp och gör ett prov. Man chansar och går upp trots att man inte har kunskapen, säger Jan Castello, trafikskolelärare i Ängelholm.

Men att ökningen av omprov bara skulle bero på att elever inte skulle vara tillräckligt förberedda tror inte Rebecca Öthander på.

– Ekonomi och tid spelar nog också in, säger hon.

Chansar för att slippa kostnad

Rebecca Öthander tror att den ekonomiska aspekten gör att fler chansar med förhoppningen att slippa fler körlektioner. En körlektion kostar i dag mellan 600 och 750 kronor, mycket pengar för en 18-19-åring och för den som inte har föräldrar som kan betala kan det bli svårt att få ihop slantarna som behövs.

– Många har ju inte föräldrar som kan ställa upp och då är det rätt jobbigt att stå där själv och försöka få ihop 20 000-30 000 kronor till ett körkort. Då är det kanske inte så konstigt att man kortar ner antalet körlektioner och testar, säger Rebecca Öthander.

Drabbar de som har språkproblem

Enligt Jan Castello drabbar regeln att man måste klara både teori och körprov inom två månader speciellt de med dyslexi och människor som inte har svenska som modersmål.

åste nog kunna rätt bra svenska innan man ger sig på körkort även om provet finns på en hel del andra språk också men det blir ju så klart en del facktermer som kan skapa problem, säger Jan Castello.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".