Ann Bertilsson, sjuksköterska på BUP i Kristianstad
Ann Bertilsson, sjuksköterska på BUP i Kristianstad. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Gabriel Stille

ADD ett dolt funktionshinder

"Det kan vara så olika för olika personer"
3:56 min

ADHD har de flesta kanske en bild av vad det är, men så finns det också ADD och då är det kanske färre som vet vad man pratar om. I dagens Förmiddag ska vi reda ut det här, med hjälp av Ann Bertilsson sjuksköterska på BUP i Kristianstad  

Vi fungerar på olika sätt - olika funktionssätt. Ibland talar vi om funktionsnedsättningar, men det är också så att man kan tala om funktionsvariationer. Vi är ju alla olika och en del egenskaper, som är en nackdel tidigt i livet eller en miljö, kan vara en fördel senare.

När vi pratar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så finns det flera diagnoser och begrepp. ADHD har de flesta kanske en bild av vad det är, men så finns det också ADD, och då är det kanske färre som vet vad man pratar om. Men vi ska reda ut det här lite grann, inte minst för att de här diagnoserna faktiskt kan innebära ganska olika saker för olika individer. Även om man tror att man har en bild av vad det är så kan man få ändra den.

ADD som alltså är Attention Deficit Disorder (uppmärksamhetsstörning). Det kommer att inordnas igen under huvuddiagnosen ADHD och det gör ju det inte mindre viktigt att då veta att det här kan te sig på väldigt olika sätt, för olika personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".