Den nya kommunfullmäktigesalen. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio

51 skånska politiker har hoppat av sedan valet

Eskilandersson (SD): En och annan visste inte vad de gav sig in på
1:32 min

Sedan valet i september har 403 ledamöter i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdagen avgått. Av dessa tillhör över 100 Sverigedemokraterna.

I Skåne är det 51 ledamöter i kommunfullmäktige och regionfullmäktige som avgått sedan valet. Av dem är nästan en tredjedel Sverigedemokrater. Det visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Siren. Mikael Eskilandersson är ordförande för Sverigedemokraterna distrikt syd och riksdagsledamot.

- Ser man på min egen hemkommun Örkelljunga där vi dubblar oss från fem till tio mandat så är det fem nya som ska letas upp, plus ersättare på det. Det blir åtta-tio nya man behöver ha in och det är klart att åtta-tio stycken som helt nya ska in i politiken, det blir lätt att en och annan av dom inte visste riktigt vad det var dom gav sig in på också lämnar de ganska omgående, säger han.

Men Mikael Eskilandersson anser inte att de sexton avhoppen är något större problem.

- Jag tycker den siffran verkar ganska låg, sexton stycken är ju inte mer än knappt en i varannan kommun.

Däremot anser han att det är mer problematiskt för Moderaterna, som precis som Sverigedemokraterna har haft sexton avhopp sedan valet.  

- Det kan jag tycka är mer märkligt att det är så många Moderater, för de gick ju bakåt i valet så de har ju ändå bara fått in sina namn som redan har suttit en period i stort sett.

Carl Johan Sonesson är moderat regionråd och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

- Vi är ju ett relativt stort parti så vi har alltid en del avhopp kontinuerligt. Vi har rätt många unga människor och de flyttar in till städerna och de får jobb i andra delar av Sverige. Jag tycker inte att det är en så alarmerande hög siffra.

Nyhetsbyrån Sirens sammanställning visar också att totalt 23 av 24 tomma stolar i landet tillhör Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".