Florence Svensson och Wardah Alnazli ingår i Östra Göinges Integrationsteam och drar nu igång projektet med Flyktingguide. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
1 av 2
Florence Svensson och Wardah Alnazli ingår i Östra Göinges Integrationsteam och drar nu igång projektet med Flyktingguide. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Florence Svensson, Wardah Alnazli, Jamil Osman, Mohammed Mahjoub och Petra Granholm. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
2 av 2
Hela integrationsteamet i Östra Göinge samlat. Från vänster: Florence Svensson, Wardah Alnazli, Jamil Osman, Mohammed Mahjoub och Petra Granholm. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.

Stort intresse för flyktingguider

Integrationsinformatör: Vi är tacksamma att så många vill bidra till samhället
1:37 min

Bli flyktingguide och berika ditt och andras liv! Så marknadsför Östra Göinge sitt nya integrationsprojekt. Ikväll är det kick off och alla Östra Göinge-bor är inbjudna.

 – Vi hoppas det är många som kommer. Just nu har vi fått in 50 personer som anmält sig, så det är ett stort intresse. Vi är väldigt tacksamma att så många vill bidra till samhället och till att integrationen ska fungera i kommunen, säger Florence Svensson, integrationsinformatör i Östra Göinge kommun.

Projektet Flyktingguide, eller språkvän som det också kallas, är tänkt som ett sätt att umgås över gränserna. Att nyanlända ska få kontakt med svenskar för att på så sätt lära sig svenska snabbare, underlätta vardagen och få en inblick i de sociala koderna. Du som är etablerad i samhället, kan språket och vill göra en frivillig insats kan anmäla dig och bli flyktingguide. Det är helt ideellt och något du gör på din fritid.

Ett liknande projekt drivs i Eskilstuna kommun och det är därifrån Östra Göinge nu inspirerats.

Wardah Alnazli är en av fem personer i Östra Göinges integrationsteam och hon kom själv från Syrien till Sverige och Östra Göinge för två år sedan. Då var det svårt att komma in i samhället berättar hon, men så snart hon började lära sig svenska och fick svenska kontakter gick det bättre. Idag trivs hon och vill inte flytta.

– Jag älskar Sverige mycket. Jag vill stanna här i Östra Göinge kommun, jag vill inte flytta. För mig är Sverige bra och för mina döttrar också, säger Wardah Alnazli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".