Filip Stoops och Viking Markoff på Ams i Kristianstad
1 av 2
Filip Stoops och Viking Markoff är två nyanställda som tidigare gått länge utan jobb. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Tina Isaksson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kristianstad
2 av 2
Tina Isaksson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kristianstad. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Eftermiddag

Färre unga skåningar går utan jobb

Filip Stoops, nyanställd: Jag tror jag har en stor chans att få komma tillbaka
4:29 min

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten i Skåne, speciellt bland unga, minskar. Samtidigt ligger Skåne efter de båda andra storstadslänen.

Jämfört med samma period i fjol minskar arbetslösheten i Skåne och har så gjort sedan mars 2014. Mest minskar ungdomsarbetslösheten. I december 2014 hade den minskat med 12,1 procent, vilket innebär att 1700 fler unga i Skåne fått jobb.

Samtidigt minskar arbetslösheten ännu mer i andra län i landet. Tina Isaksson är sektionschef på arbetsförmedlingen i Kristianstad.

– Vi ser en trend, sedan i mars månad har vi gått bättre än året innan och det är vi glada för. Det är många faktorer som spelar roll till att Skåne inte har en lika positiv utveckling som övriga landet.

Många unga får tillfälliga jobb och skriver snabbt in sig på arbetsförmedlingen igen, berättar Tina Isaksson. En del väljer därför att studera vidare för att kunna få varaktighet på arbetsmarknaden i framtiden.

Viking Markoff och Filip Stoops gick båda länge utan jobb, i ett och ett halvt år respektive fem månader, innan det till slut löste sig. Båda har vänner som fortfarande är arbetslösa.

Tror ni att det blir lättare för er nu att få ett längre jobb?

– Jag tror det, absolut. Jag tycker jag har gjort ett bra arbete och fått bra referenser. Då har man i alla fall något som kan visa att man är en duktig arbetare och då blir det mycket enklare, säger Viking som fått jobb på Arbetsförmedlingen där han hjälper till med digitalisering av pappersdokument.

Filip Stoops har fått jobb hos en blomsterhandlare.

– Visar man bara framfötterna så tror jag nog att det går hur bra som helst. Där jag är nu tror jag att jag har väldigt stor chans att få komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".