Studenter i Osby kan få resebidrag

Osby kommun: Det kanske får fler att flytta hit också
1:10 min

Från och med den här terminen finns möjlighet för dig som studerar på universitet eller högskola att söka resebidrag hos Osby kommun.

Förutom att det är en fördel för den enskilde studenten, finns också mycket att vinna för Osby som kommun, säger Yvonne Kvist, utredare på kommunledningskontoret.

– Dels att vi har kvar våra invånare i kommunen och dels att det kan locka andra att flytta hit när man har den här rutinen. Det kanske också lockar de som har lite sämre ekonomi att utbilda sig vidare om man får ett bidrag till resor. Vi ser bara fördelar med detta.

För att få resebidrag ska du som student vara folkbokförd i Osby kommun och ha din huvudsakliga dygnsvila i kommunen. Ersättningen betalas ut terminsvis i efterhand och när du då ansöker ska du fylla i en blankett och bifoga utbildningsbevis och kvitton på dina resekostnader.

Osby kommun ersätter med högst det belopp per månad som Skånetrafikens månadskort jojo-student kostar och kommunen har avsatt en halv miljon kronor för att täcka kostnaderna. En rimlig summa, tror Yvonne Kvist.

– Det tror vi det ska vara, efter de beräkningar som gjorts. Men det beror ju helt på hur många som ansöker, det vet vi ju inte. Vi får ju följa upp det efterhand.

Ett liknande system, med resestipendium, finns sedan några år tillbaka i Östra Göinge kommun. Man införde det på prov 2012 och efter att det slagit väl ut har det också permanentats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".