Stormfällt träd. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Viktigt röja skogen efter Egon

Skogsstyrelsen: Granbarkborren ökar snabbt om virke lämnas kvar i skogen
1:04 min

Den skånska skogen klarade sig relativt bra mot stormen Egon.
Men Skogsstyrelsen uppmanar ändå skogsägare att inte dröja med att ta hand om det stormfällda virke som finns.

Stormen Egon fällde mellan 2,5 och 3 miljoner skogskubikmeter. Skadorna på skogen efter Egon är mycket spridda, värst åtgången är skogen i Västra Götaland och Jönköpings län.

Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare i de stormdrabbade områdena att omgående se över sina fastigheter. Det är viktigt att få ut det stormfällda virket ur skogen för att minska risken för angrepp av skogsskadeinsekter, som granbarkborren, under sommaren.

Även om skåne klarat sig relativt bra den här gången är det viktigt att ta hand om stormfällt virke, säger man på skogsstyrelsen.
- Just efter såna här stormfällningar, om det finns kvarlämnade träd, så kan granbarkborren öka rättså snabbt, säger Stig Hermansson, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Stormen Egons fällda volymer är begränsade i jämförelse med stormen Gudrun, år 2005, som fällde 75 miljoner skogskubikmeter eller stormen Per år 2007 som fällde 16 miljoner. Däremot är skadorna något större än stormen Simone år 2013 där 1,5-2 miljoner skogskubikmeter föll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".