Tosteberga hamn
1 av 2
På torsdagen blåste det för mycket för att örnarna skulle uppehålla sig vid kusten. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Nils Waldermarsson, fågelskådare
2 av 2
Nils Waldermarsson är ordförande i Nordöstra Skånes fågelklubb. Foto: Dajana Kovacevic
Eftermiddag

Rekordmånga örnar i Vattenriket

Nils Waldemarsson, örnskådare: Här är snö- och isfritt och stora gåsflockar
1:14 min

88 örnar, varav 8 havsörnar, räknade Nordöstra Skånes fågelklubb i början av januari, vilket är ett nytt rekord. För den som vill se djuret på närmare håll är nu den bästa tiden.

Det förra rekordet noterades 2004 med 77 stycken örnar. Den tidigare mycket hotade örnpopulationen har på senare år återhämtat sig rejält. Att det var så många som räknades sist beror framförallt på att vädret var gynnsamt.

I landet finns det just nu runt 600 örnar. Till Tosteberga kommer de från hela Östersjön.

Varför kommer de just hit?

– Här är det ofta is- och snöfritt. Det innebär att vi har stora gåsflockar här, vi har sjöfågel och fisk. Här sker, just i Tostebergaområdet, en utfodring av örnarna. Det är giftfri föda i form av strupar och lungor (slakterirester, red:s anm), säger Nils Waldemarsson, ordförande i Nordöstra Skånes fågelklubb.

Han beskriver örnen som något skygg och en ganska dålig jägare, framförallt i unga år.

I slutet av januari anordnar fågelklubben örnspaning från Tosteberga hamn.

Hur nära kan man komma på en spaning?

– Det viktiga är att man aldrig ger sig till känna på platsen där man lägger ut maten utan den lämpligaste platsen är Tosteberga bodar där man kan se örnarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".